DE | FR | NL

Van Nigeria naar Kameroen en terug

De vluchtelingen in Pulka in het noordoosten van Nigeria behoren tot de Mandala-stam, die oorspronkelijk in kleine dorpen in de omgeving woonde, op 20 km van de grens met Kameroen. In 2013, toen de islamistische terreurgroep Boko Haram in de regio arriveerde, moesten velen zich bekeren tot de islam. Anderen besloten te vluchten naar de omliggende bergen. Zij bleven daar enkele maanden en toen de gevechten dichterbij kwamen, staken zij de grens met Kameroen over, waar zij van augustus 2014 tot mei 2017 verbleven.

Daarna, toen de situatie wat rustiger leek, keerden vele vluchtelingen terug uit Kameroen, in een poging hun dorpen te bereiken. Dit was niet altijd mogelijk, hetzij om veiligheidsredenen, hetzij omdat de dorpen verwoest waren. Velen van hen besloten zich te vestigen in Pulka, waar het Nigeriaanse leger voor de veiligheid zorgt. Tegenwoordig woont 90% van hen in de vier kampen bij de stad.

Onderwijs voor ontheemde kinderen die moesten vluchten voor Boko Haram

“Na enkele jaren in een kamp in Kameroen te hebben gezeten, konden mijn familie en ik op 17 mei 2017 terugkeren naar de staat Borno (Nigeria). We wonen in een kamp in Pulka,” getuigt Sabastine John. Er zijn scholen voor de ontheemden in Pulka, maar de leeromstandigheden zijn slecht. Er zijn weinig leerkrachten en de klassen zitten overvol. Vele kinderen gaan nog steeds niet
naar school. Daarom werd besloten om een school opnieuw te openen, die vele jaren heeft bestaan voordat ze werd verwoest en platgebrand door Boko Haram (Boko Haram betekent “tegen westers onderwijs”).

Schoolgeld voor lesmateriaal

In het verleden was de school gratis voor de leerlingen, maar nu moeten ze schoolgeld betalen voor het nodige lesmateriaal. Ook al zijn deze schoolkosten laag (20 euro per jaar), toch kunnen de meeste gezinnen het niet betalen. “Ik ben afhankelijk van wat ik krijg. Ik heb niet genoeg geld om het schoolgeld voor mijn kinderen te betalen. We kunnen nog steeds niet terug naar onze vroegere boerderij en we leven nog steeds in angst voor Boko Haram,” zegt Sabastine John.

Hulp en Hoop vzw wil het schoolgeld betalen voor 700 ontheemde kinderen in Pulka: 425 meisjes en 275 jongens. Omdat veel van deze kinderen zonder onze hulp geen onderwijs zouden krijgen, heeft Hulp en Hoop besloten dit project te financieren voor drie schooljaren met een jaarlijks bedrag van 13.400 euro. Met 20 euro maakt u het mogelijk dat een vluchtelingenkind in Pulka (Nigeria) een jaar lang naar school kan gaan. De kinderen danken u alvast dat u investeert in hun toekomst.

U kan helpen door:


een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB
(Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00 in België en € 120,00 in Luxemburg). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 / €120,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Schenk Online

Alvast bedankt voor uw steun!

Comments

New comment