DE | FR | NL

De tegenstellingen tussen het noorden en het zuiden van Soedan zijn groot. Dit wordt nog verergerd door de al sinds 1954 woedende burgeroorlog tussen het autoritair islamitisch bewind in het noorden en verschillende rebellenlegers in het zuiden.

Volgens Amnesty International zijn tijdens de burgeroorlog continu, op grote schaal, mensenrechten geschonden. De strijd om de nieuwe olievelden in het zuiden heeft dit verergerd.

Op 9 januari 2005 werd een vredesovereenkomst getekend.
Op 9 januari 2011 vond een referendum plaats waarbij ongeveer 9 procent van de Zuid-Soedanezen stemde voor de onafhankelijkheid.
Op 9 juli 2011 is Zuid-Soedan onafhankelijk geworden. De precieze grens tussen de republiek Soedan en de republiek  Zuid-Soedan is echter nog betwist.

Volgens Soedanese geleerden is slavernij en slavenhandel in Soedan sinds 1986 officieus weer ingevoerd als onderdeel van de repressie (oorlogsvoering) in West- en vooral in Zuid-Soedan. De Soedanese regering is hiervan op de hoogte, maar de slavendrijvers zijn bondgenoten van de regering die onvoldoende geld heeft voor haar staand leger.
Kinderslaven worden vaak doorverkocht en er zijn verhalen over mishandeling. Er worden ook kinderen uit Soedanese vluchtelingenkampen door Soedanese Arabieren als slaaf gekocht van hun wanhopige ouders.

Overleven

In deze landen zijn vrouwen de ruggengraat van de familie. Alle zware werken komen op hun schouders terecht. Het is zielig om te kijken naar de strijd van deze vrouwen, die iedere ochtend op zoek gaan naar wat werk. Door de verschrikkelijke weersomstandigheden en de schamele maaltijden ontstaan er ziektes en hebben ze de middelen niet om medicijnen te kopen. Het sterftecijfer ligt dan ook hoog.

In landen zoals Soedan en Zuid-Soedan, waar vrouwen door gebrek aan opleiding, geen mogelijkheden hebben om zelfstandig te werken is overleven een probleem. De meeste van deze vrouwen zijn voortijdige schoolverlaters, omdat ze al op jonge leeftijd trouwen. Het is dus van groot belang dat deze meisjes/vrouwen worden begeleid naar trauma-verwerking toe, maar ook naar vredesopbouw en verzoening.

Opleiding voor vrouwen

Door de juiste begeleiding en opleiding moeten vrouwen in staat zijn hun gezin te onderhouden en hun kinderen op te voeden om hen zo een betere toekomst te verzekeren. Om deze redenen is het belangrijk om kleine projecten op te starten, zodat ze kunnen voorzien in hun dagelijkse behoeften zoals:
– het maken van halssnoeren, armbanden, oorringen
– het vervaardigen van bezems en borstels
– het borduren en naaien van lakens, dekens en tafelkleden en breiwerk

U kan helpen door:


een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB
(Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00 in België en € 120,00 in Luxemburg). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 / €120,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Schenk Online

Alvast bedankt voor uw steun!

Comments

New comment